ekşi maya nasıl kullanılır

Ekşi maya nasıl kullanılır? Evde ekşi mayayı hazırlayıp olgunlaştırdıktan sonra, ekşi mayanın kullanıldığı yerlerde (ekmek, bazlama, krep, pide, lahmacun, pizza gibi benzer ürünlerde) kullanılır. Ekşi maya ile yapılacak ürünlerde ekşi mayanın rolü, aynen endüstriyel olarak üretilen marketlerde satılan yaş maya, kuru mayanın yaptığı işleri yapar.

Yani; ekşi maya hamuru kabartmakla kalmaz, ekşi maya ile yapılan ürüne tat ve aroma verir. Ayrıca, ekşi maya ile yapılan ürünün dayanma gücünü artırır, ürün geç bayatlar ve küflenme sorunlarnı en asgariye indirir. Ekşi mayanın sağlık yönünden faydalarından söz etmeyi konunun uzmanlarına bırakmak, haddimizi aşmamak olur.

Ekşi maya ile bir hamur yaparken ekşi mayayı uyandırmak (aktifleştirmek) gerekir. Ekşi maya aktif olduktan sonra kullanılır. 100 gr. un için 20 gr. ile 50 gr. arası ekşi maya yeterlidir. Bu iki ölçüde kullanıldığı hamuru mayalar. 20 gr. ekşi maya, hamuru geç sürede kabartır. 50 gr. ekşi maya hamuru daha az sürede kabartır.

Ekşi mayanın hamur içinde az veya çok oluşu, hamur kalitesine fazla etki yapmaz, yaptığı etki (çok ekşi maya kullanıldığında) hamuru daha çabuk mayalar. Burada şöyle bir sorun olabilir: Ekşi mayanız gerçekten ekşi ise, hamur yoğururken fazla kullanacağınız ekşi maya, hamurunuzu fazlasıyle ekşitir. Bu ayrıntıya dikkat etmek gerekir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır