erişte nasıl pişirilir
erişte nasıl pişirilir? Eriştenin ana malzamesi un, yumurta, su ve tuzdur. Erişte hazır olarak piyasada (yufkacı ve marketlerde) bulunabileceği gibi, mutfaklarımızda kendimizde yapabiliriz. Erişte kesildikten sonra açık havada kurutulur, ya da fırında kavrulur. Eriştenin çorbası ve pilavı yapılır. Ayrıca, çoğu yemeklerin hazırlanmasında katkı malzeme olarak kullanılır. Resimde görünen erişte pilavının eriştesi iki aşamalı "haşlanarak ve kavrularak" hazırlanmıştır. Adına kıtırlı erişte pilavı diyoruz, çerez gibi yenmesi var.
Erişte kavrularak veya haşlanarak pişirilir. Kavrularak pişirilen erişte aynen pilav gibi pişirilir. Haşlanarak pişirilen erişte ise, makarna gibi pişirilir. İyi bir erişte pilavı yapmak için, kaliteli malzemelerle yapılmış erişteye ihtiyaç vardır. Bu malzemelerin başında erişte hamurunu hazırlamak için kullanılan un gelir. Sert durum buğdayından yapılan eriştelerin pilavı ve çorbası güzel olur. Eriştenin pişirilmesi sırasında dağılmaz ve hamurlaşmaz.
En kolay erişte pilavı haşlanarak yapılır. Tıpkı makarna haşlar gibi tencerede su kaynatılır ve bir miktar tuz ile birlikte (ihtiyaç ölçüsünde) erişte ilave edilir. Ardından erişte kaynayan su içerisinde yumuşayıncaya kadar haşlanır. Bu süre (erişte hamurunun özelliğine göre)10 ila 15 dakika arasındadır. Haşlanan erişte süzgece alınır ve soğuk sudan geçirilir. Ardından eritilmiş tereyağı ile birlikte servis edilir. Erişte pilavı peynirli, salçalı, domatesli, cevizli, sebzeli ve yoğurtlu yapılabilir.