pancar turşusu püf noktaları


Kırmızı pancar turşusu kurmanın püf noktaları nelerdir? En kolay turşu kırmızı pancarla kurulur. Turşu kurma işi deneyim işidir. Kırmızı pancar turşusu kurmak, deneyim gerektirmez. Hayatında hiç turşu kurmamış veya iki kez turşu kurmaya niyetlenmiş ve başarılı olmamış insanlar bu bilgileri dikkatlice okusunlar.

Kırmızı pancar turşusunda aranan özellikler şunlar: Tuzu karar olacak, ısırınca kütür kütür olacak, turşu kokusunda hiçbir aroma öne çıkmayacak. Bu özellikleri sağlamış pancar turşusu on numaradır. Pancarın bir özelliği var, kolay kolay üzerinde bakteri oluşturmaz. Bu sayede kurulan pancar turşusunun suyunu kapak seviyesine kadar doldurmak gerekmez.

Gelelim pancar turşusunun püf noktalarına: Pancar turşu haşlanmış pancarla veya haşlanmamış pancar ile kurulur. Haşlanmış pancar ile kurulan turşu bir haftada yenecek duruma gelir. Kırmızı pancarı haşlamak için kabuğu soyulur ve elma dilimi doğaranır. Ya da, istenilen şekilde doğranır. Doğramanın bir ölçüsü ve şekli yok. Canınız nasıl isterse öyle doğrayabilirsiniz.

Doğranmış pancar kabuklarıyle birlikte tencereye konur ve kısık ateşte ağızı kapalı (kaynamaya başladıktan sonra) 15 dakika haşlanır. Tencereye pancar konduktan sonra üzerini 3-4 parmak kapatacak miktarda soğuk su konur. Bu su miktarı çok önemli. Pancarın haşlama suyu ile turşu suyu (salamura) yapılacak.

Pancar haşlandıkatan sonra kevgire konur ve soğuması beklenir. Soğumuş pancar turşu kurulacak kavanoza rastgele doldurulur. Hiçbir zaman pancar, kavanoz fazla pancar alsın diye baskılıyarak doldurulmaz. Pancar kavanoza konduktan sonra üzerine soğumuş veya ılımış pancar haşlama suyu konur. Suyun miktarını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Önemli olan, turşu suyunun pancar dilimlerini 2-3 parmak geçecek miktarda kapatmasıdır.

Kavanoza pancar haşlama suyunu koyduktan sonra, haşlama suyu bir kaba boşaltılır ve ölçülür. Ölçme işi ne kadar gram su alındığı bilinen bardak veya terazi ile yapılır. Haşlama suyunun miktarını belirledikten sonra sıra geldi salamurayı hazırlamaya.  Diyelim ki ölçtüğünüz su 1350 gr. geldi. Bunun üzerine haşlama suyu veya kaynamış su konularak su miktarı 1500 grama tamamlanır. Bu tamamlama işi salamurada kullanılacak sirke ve tuz miktarı için önemlidir.

Salamurayı 1500 gr. olarak hazırlar ve 1350 gramını turşu kavanozuna ilave edersiniz. Pancar turşusu salamurası nasıl hazırlanır? 1 kilo kaynamış ve soğutulmuş çeşme suyuna 40 gr. (iki çorba kaşığı) salamura tuzu, 1/2 (yarım) çay bardağı üzüm sirkesi ve 1 çay kaşığı dolusu toz şeker konur ve karıştırılır. Hazırlanan salamura suyu kavanoz doldurulur. Pancar turşusuna sarımsak, karabiber, karanfil gibi aroma vericiler konulur. Aşırıya kaçmamak şartı ile dilediğiniz kadarını kullanabilirsiniz.

Bu anlatılanlara uyarak pancar turşusunu kurdunuz ve serin bir yere kavanozu kaldırdınız. Aradan 3 gün geçtikten sonra kavanozu açın, temiz ve kuru bir kaşıkla suyunun tadına bakın. Tuzu az  gelir ise, tuz ilavesi yapın. Tuzu fazla geldi ise, kaynamış soğumuş su ilave edin. Turşu suyuna her bakışınızda kuru ve temiz kaşığı bir defa kullanın. Bu ayrıntılara dikkat ederek kırmızı pancar turşunuzu kurun ve afiyetle yiyin.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır