tavuk sos çeşitleri


  • Tavuk sosu çeşitleri tarifi ve malzemeleri nelerdir? Tavuk sos çeşitleri bütün tavuğun soslanmasından başlar ve tavuk kanadı, tavuk budu, tavuk göğsü, tavuk sırtı, tavuk inciği ile devam eder gider. Örneğin; tavuk kalçasından veya tavuk göğsünden yapılan şişlerin soslanması gibi. Tavuk sosu demek, tavuk etinin çeşitli baharat, süt ve süt ürünleri, sebzelerle (marine) terbiye edilmesi demektir. Bir bütün tavuk parçalandığı zaman, yirmiden fazla tavuk ürünü ortaya çıkar. Bu ürünler sade olarak pişirilip tütketilebileceği gibi terbiye edilerekte pişirilebilir.

  • Tavuk ürünlerinin soslanmasında tek tarif şu ve malzemeleri bunlar demek mümkün değildir. Her insanın damak tadına göre tavuk sosu malzemeleri değişkenlik gösterir. Kullandığımız tavuk soslarından bazıları şunlardır: Bütün tavuk kızartma sosu, tavuk parçaları (but, kanat, göğüs, pirzola, sırt, incik) için ortak kulandığımız soslardır. Tavuk kanadı, tavuk (baget) incik için hazırladığımız ve fazlasıyle beğenilen fırında kanat sosunu sizlerle paylaşırım.

Fırında 1 kilo tavuk kanat kızartması için sos tarifi:
  • 1 çay kaşığı tepeleme doldurulmuş domates salçası
  • 1 çay kaşığı tepeleme doldurulmuş tatlı biber salçası
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ (zeytinyağı veya ayçiçek yağı)
  • 2 diş sarımsak (sayısı tercihinize bağlı)
  • 1 çay kaşığı pul biber veya toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı silme karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme doldurulmuş tuz

Tavuk kanat sosunun hazırlanması:
  • Tavuk kanadını bir karıştırma kabına koyun. Üzerine ezilmiş sarımsak, domates salçası, biber salçası, karabiber, pul biber, kimyon ve tuzu ilave edin. Elinizle malzemeleri kanatla bir güzel karıştırın. En son 3 çorba kaşığı sıvı yağı ilave edin ve malzemeleri tekrar karıştırın. Karıştırdığınız malzemelerin üzerini kapatın, en az 2 saat veya 24 saat dolapta dinlendirin. Dinlenen malzemeleri pişirmezden önce dolaptan çıkarın ve oda sıcaklığına geldiğinde pişirin.