gurme işi pirinç pilavı


Pirinç pilavı yaparken bilinen ölçü; 1 ölçü pirince 1.5 ölçü su kullanılır diye bilinir ve doğrudur. Bir ölçü pirinç pişerken, 1.5 ölçü suyun 1 ölçüsünü emer. Yarım ölçü su ise, ısının etkisiyle buhar olur havaya karışır. Pirincin emdiği o bir ölçü su ise, hiç bir zaman pirinci tam anlamıyle yumuşatmaz. Pirincin dış kısmı şişer, yumuşar ve iç kısmı sert kalır.

Pilav tenceresi dinlendirilerek, pirincin (içinin) yumuşaması için bekletilir. Tencere ne kadar bekletilirse bekletilsin, pirincin diriliği giderilemez. Pilavın yumuşak olması için, çoğu pilav pişiren 1 ölçü pirince 2 ölçü su kullanır. 2 ölçü su pirinci yumuşatır. Fakat, pirinç fazlasıyle şişer ve lapa kıvamına gelir.

Gerçekten, pirinç pilavı ölçüsü 1 ölçü pirince 1.5 ölçü sudur. Bütün sorun,1.5 ölçü suyu pirince nasıl emdirileceği ile ilgilidir. Isı çok önemli; pilav pişirirken ocak tamamen kısıkta olmalıdır. Kısık demek, ocak gaz ayarının sola tamamen döndürülmesidir. Ayrıca, pilav pişirme süresi en fazla 15 dakikadır. 15 dakkika aşılırsa pilav kuru kalır.

Gelelim gurme işi pirinç pilavı yapımına, gurme işi pirinç pilavı tane tane kaşıktan dökülen, yumuşacık ve yağı kendine karar pilavdır. Pilavın pirinci ne lapa, ne de diridir. İşte böylesi bir pirinç pilavını yapmak, pirincin ıslatılması ve kavrulmasıyle bağlantılıdır. Pirinç 30 dakika suda ıslatılır 7-8 defa yıkanıp süzülürse ve süzülmüş pirinç 15 dakika kısıkta kavrulursa gurme işi pirinç pilavı yapılmış olur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır