yasemin pilav ölçüsü


Yasemin pilav ölçüsü; bir ölçü yasemin pirinç için, 2 ölçü su kullanılır. Jasmine orijinal adı olan, bizlerin yasemin'e çevirdiğimiz kokulu, uzun taneli pirinçtir. Yabancı şefler de aynı ölçüyü kullanarak, çok az tuz ile bu pirinci haşlıyarak pişiriyorlar. Çok azı pirincin içine zeytinyağı koyuyor. Yabancılarda pirinci kavurmak diye bir olay yok. Yasemin pirinçle pilav yapmak için su ölçüsü belli de, yağ ölçüsü nasıl olacak. İşte olay bu.

Evlerimizde pirinç pilavını yaparken kase veya su bardağı kullanırız. Standart kase ve su bardakları 200 ml. hacmindedir. Bu da demek oluyor ki, kase ve su bardakları yaklaşık 200 gr. su ve süt alıyor. Bir de 250 ml. hacminde olan kase ve su bardakları var. Bu kaplarda standart ölçülerde imal ediliyor. 200 ml. olanları Almanların metrik sistemine göre yapılmış, 250 ml. olanları da İngilizlerin inç sistemine göre yapılmış. 250 ml. olan kase ve su bardakları da 250 gr. su ve süt alır.

Evde pirinç pilavı yaparken elinizdeki bardak ve kasenin ne kadar hacimde olduğunu bilmeniz gerekir ki, pilava ölçüsünde yağ ilave edebilesiniz. Pilava az yağ eklerseniz pilavınız kuru olur. Çok yağ ilave ederseniz, pilavınız yağlı olur. Bunun ortası şöyle: Yasemin pirinci ölçerken 200 ml. su bardağı kullanırsanız, bir bardak pirince  30 gr. yağ kullanmalısınız. Pirinci 250 ml. bardakla ölçtüğünüzde ise, bir bardak için 40 gr. yağ kullanmalısınız.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır