lezita tavuk pilav



Bu bir lezita tavuk, pilav hikayesidir, umarım deneyimimden fayda sağlarsınız. Son zamanlarda yabancı tv kanallarında salmonella bakterisi konusunda epeyce program izledim. Salmonella bakterisi konusunu tavuk eti üzerinden görseller ve bilimsel yöntemler kullanarak incelediler. Sözün özü; marketten paket tavuk ürünleri alındığında, tavuk etini yıkamadan doğrudan yemek yapımında kullanılması öğütleniyor. Sonuç olarak, anlatılanlar kafama yattı ve Salmonella Bakterisi'nden korunmak için, çiğ tavuk etiyle fazla uğraşmamaya karar verdim. Şimdilerde çiğ tavuk etini elime dahi sürmüyor, doğrudan paketten çıkarıp tencereye atıyorum.

Lezita tavuk pilav hikayesine gelince; bir marketten ilk defa Lezita tavuk incik aldım ve yemeğini yaptım. Yemeği çok hoşuma gittiğinden bir de bütün piliçini deneyim dedim. Yufka üzerinde tavuk sulu bulgur pilavını çok severim. Tavuk sulu bulgur pilavı yapımı için tavuk suyuna ve pilavla birlikte yemeye haşlanmış tavuk etine ihtiyaç olur. Ayrıca, pişirilen tavuk sulu bulgur pilavı ise yufka ekmek üzerine dökülerek yenilir. Elimde köy bulguru, köy yufka ekmeği ve köy tereyağı mevcuttu. Olmayan ise, bir bütün piliçti. Markete gittim ve bir bütün (1600 gr.) lezita piliç aldım.


Piliç tencere veya düdüklü tencerede haşlanabilir. En güzel piliç haşlama aleti ise, düdüklü tenceredir. Termo marka eski model düdüklü tencereye 1.5 litre su koydum ve ağızı açık ocağın üzerine koydum. Su kaynamaya başlayınca, bütün piliçi torbasından çıkarıp kaynayan suyun içine attım. Pilici 1 dakika fokur fokur kaynattıktan sonra, haşlama suyunu döktüm ve soğuk sudan geçirdim. Tekrar düdüklüyü ocağın üzerine aldım. İçerisine ön haşlanmış pilici, 7 su bardağı (1.4 litre) soğuk suyu ve 2 tatlı kaşığı tuzu ilave ettim. Ocağı orta ısının bir tık üzerine ayarladım ve pilici 25 dakika haşladım.

Tencereye 30 gr. tereyağını koydum ve 1 tatlı kaşığı domates salçasını kavurdum. Üzerine yıkadığım 1 su bardağı bulguru ilave ettim ve kavurdum. Peşinden 3 su bardağı tavuk suyunu, 1/2 tablet tavuk bulyonu ilave etim ve karıştırdım. Tencereye tuz ilave etmedim, tavuğun haşlama suyunda bulunan tuz yeterli geldi. Tencereyi bir kez fokur fokur kaynattıktan sonra kapağını kapattım. Ocağın düğmesini sola döndürerek ocağı tamamen kıstım. Pilavı kısık ateşte 25 dakika sürede pişirdim. Haşladığım piliç ve suyuna yapıtığım bulgur pilavının tadına doyamadım. İlgilenenlere afiyet olsun.