bulgurlu misket çorbası


Bulgurlu misket çorbası, ince köftelik bulgurla yapılır. Bulgurlu misket çorbası yapımında kıyma, soğan, bulgur ve çeşitli baharatlarla yoğurulur ve misket iriliğinde köfteler yapılır. Yapılan misket köfteler arzu edilen diğer malzemelerle (nohut, mercimek, erişte ve şehriye gibi) birleştirilerek çorba yapılır. Bulgurlu misket köftesine ilave edilecek nohut veya yeşil mercimek önceden haşlanmış olması gerekir. Bulgurlu misket çorbası istenirse sade olarakta yapılabilir. Mercimekli bulgurlu misket çorbası yapımı: 200 gr. dana kıyması, bir baş rendelenmiş soğan, iki çorba kaşığı ince bulgur karabiber, pul biber ve tuzla yoğurulur.

Yapılan köfteden misket köfteler yuvarlanır, unlu bir tepsiye konur. Bir çay bardağı yeşil mercimek yumuşayıncaya kadar haşlanır. Tencereye 6 kaşık zeytinyağı konur ve ısıtılır. Sırayla doğranmış bir soğan, 1 kaşık un, 1 kaşık kuru nane, 1 kaşık salça, rendelenmiş bir domates ilave edilir ve kavrulur. Üzerine 5 su baradağı sıcak su, misket köfte ve haşlanmış yeşil mercimek ilave edilir. Tencere kaynamaya başlayınaca kapak kapatılır ve ocak iyice kısılır. Tencere yarım saat kaynatılır ve ocak söndürülür. Peşinden çorbaya tuz ilave edilir ve tadına bakılarak çorbanın tuzu karar hale getirilir.