inci kefali nasıl pişirilir


İnci kefali nasıl pişirilir? Van Gölü'nde yetişen ve kendine has tadı olan inci kefali diğer balık çeşitleri gibi pişirilir. Yöresel pişirme yöntemi tandır ya da ekmek fırınında pişirmedir. Tandırda inci kefali pişirmek için, balık temizlenir, yıkanır ve tuzlandıktan sonra tandır kenarına yapıştırılır. Fırında ise, temizlenen balık tuzlanır ve tepsi içine konularak fırında pişirilir. İnci kefali'nin pratik pişirme yöntemi evde elektrikli fırın kullanmaktır. İnci kefali fazla yağlı balık olmadığı için, mevsimsel yağlılık durumuna göre tavada kızartılır veya tencerede buğlaması yapılır.

İnci kefali pişirilmezden önce üzeride bulunan pulları bıçakla kazınmalıdır. Diğer pullu balıklar gibi sert pullara sahip değildir, bıçakla kazınarak kolaylıkla çıkar. Pulları kazınan inci kefali'nin karnı yarılır ve iç organları çıkarılır. Ardından balık bol su ile yıkanır ve karnında bulunan siyahlık parmak yardımıyle çıkarılır. Yıkanan balıklar süzülür, yan taraflarına aralıklarla (bıçakla) kesikler atılır ve içi dışı tuzlanır. Balık yanlarına kesikler atılması önemlidir. Balığı gevrek ve tam tadında yemek isterseniz, bu işlemi yapmalısınız.