meşe külü ile yapılan tatlılar


Meşe külü ile yapılan tatlılar: Meşe ağacı dayanıklı olduğu için ekmek, lavaş, pide ve lahmacun fırınlarında odun olarak kullanılır. Orman köylerinde yaşayan köy halkı sobalarında, fırınlı sobalarında ve köyün ekmek fırınlarında meşe odunu kullanırlar. Meşe odunu diğer yanan maddeler gibi yanma sonucu küle dönüşür. İşte bu küle meşe külü diyoruz.


Meşe külü sabun yapımında, çeşitli hijyenik sıvı yapımında ve tatlı yapımında kullanılır. Meşe külü ile ne yapılacaksa kül doğrudan kullanılmaz. Kül kullanım amacına göre, belirli ölçekte su ile karıştırıldıktan sonra süzülür ve suyu kullanılır. İşte süzülen bu suya meşe kül suyu diyoruz.

Meşe külü suyu ile yapılan tatlılar : Meşe kül suyu ile yoğrulan hamur kızartıldığında gevrekliğinin yanında, dişler arasında ezilirken kıyır kıyır sesler çıkarır. Kim sevmez kıyır kıyır bir şey çiğnemeyi, bir de o tatlı olursa. İşte meşe suyu ile yapılan kıyır kıyır tatlılar; kalburabastı, çatal tatlısı, kül tatlısı ve Bursa ilimizin yöresel tatlısı cennet künkü tatlısıdır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır