sebze közleme


Közlenmeye uygun sebzeler, yemeklerin yanına garnitür veya salata yapmak için közlenir. Mutfaklarda en fazla közlemesi yapılacak sebzeler arasında patlıcan, biber, soğan, sarımsak, kök kereviz, mantar, kabak, havuç, kırmızı pancar ve patatesi sayabiliriz. Sebze közlemesi ocak üzerinde ızgarada, tavada veya sebze közleme aleti üzerinde yapılabileceği gibi; mangalda ya da fırında yapılabilir. Közlenmiş sebzeler yemek yapımında tek başına doğrudan kullanılabilir veya karıştırılarak kullanılabilir.

Sebzeler nasıl közlenir? Közlenecek sebzelerin özelliğine göre seçilen sebzeler, kendi halinde (açık olarak) veya folyoya sarılarak közlenir. Örneğin; patlıcan, biber, kuru soğan, patates gibi sebzeler doğrudan közlenir. Havuç, kereviz gibi sebzeler ise, közlenirken su kaybını önlemek için alüminyum folyo'ya sarılarak veya fırın torbasına konularak közlenir. İstenirse, alüminyum folyonun direk sebzeyle temasını kesmek için; sebze önce yanmaz fırın kağıtına, ardından alüminyum folyoya sarılır.