gerdan çorbası



Gerdan çorbası kuzu gerdanı, koyun gerdanı ve koç gerdanı ile yapılır. Kurban bayramında, kurban edilen küçükbaş hayvanın gerdanını değerlendirmek için; gerdanın nefis çorbası yapılır. Gerdan çorbası yapmak için; gerdanın tencerede veya düdüklüde haşlanması gerekir. Gerdanın çabuk pişmesi için gerdan parçalara ayrıldıktan sonra haşlanır. Kuzu gerdanı tencerede haşlamak isterseniz, ağır ateşte 1.5 saatta haşlanır. Düdüklü tencerede ise; 20 ila 25 dakikada haşlanır. Gerdanı düdüklüde haşlamak kolaydır. Zamandan tasarruf etmiş olursunuz ve etiniz çok iyi pişer.

Gerdan çorbası nasıl yapılır? Gerdan haşlanır ve eti didiklenir. Bir yumurta, bir su bardağı yoğurt, bir kaşık un birlikte çırpılır. Bu sos gerdan çorbasının terbiyesidir. Altı bardak gerdanın suyu ile yeteri kadar didiklenmiş gerdan eti kaynatılır. Hazırlanan terbiye içine bir kepçe tenceredeki sudan konur ve karıştırılır. Bu karışım tencereye ilave edilir ve tencere 5 dakika kaynatılır ve ocak söndürülür. Çorbanın tuzu atılır, üzerine yağda kavrulmuş toz biberli sos gezdirilir. Ezilmiş sarımsak ve sirke ile gerdan çorbası servis edilir.