çalı fasulye yemeği



Çalı fasulyesi etli, etsiz, kıymalı ve zeytinyağlı olarak tencerede, güveç kapta, fırında veya düdüklü tencerede pişirilir. Çalı fasulye, diğer taze fasulye çeşitlerine göre boyut olarak iricedir ve geç pişer. Tencerede çalı fasulyesi üç bardak su ile 1 saat 45 dakikada pişer. Ayrıca, çalı fasulyesi kendi suyu ile tencerede 15 dakika kavurulur. Bu kavrulma süresinide hesaba katarsak, tencerede çalı fasulyesi iki saatta pişer. Klasik düdüklü tencerelerde ise, çalı fasulyesi 1 çay bardağı su ile 25 dakikada pişer. Resimde görünen çalı fasulyesi düdüklü tencerede ve kısık ateşte, 1 çay bardağı su ile 25 dakikada pişirilmiştir.

Düdüklü tencerede zeytinyağlı çalı fasulyesi nasıl pişer? 1 kg. çalı fasulyesi yıkanır, ayıklanır ve uzunlamasına ikiye bölünür. Bölünmüş parçalar fasulyenin iriliğine göre, tekrar ikiye veya üçe bölünür. Bir iri soğan ve iki domates kabukları soyulur yemeklik doğranır. Altı yemek kaşığı zeytinyağı içinde sıra ile soğan, bir tatlı kaşığı domates salçası ve doğranmış domates kavrulur. Üzerine doğranmış çalı fasulyesi, 1 çay bardağı dolusu kaynar su, bir tatlı kaşığı toz şeker ve bir tatlı kaşığı tuz ilave edilir, karıştırılır ve kapak kapatılır. Düdüklünün ilk düdük sesinden sonra, ocak kısılır ve 25 dakika süre ile yemek pişirilir.