taze fasulye nasıl pişirilir



Taze fasulye yemek çeşiti olarak etli, etsiz, tavuklu, kıymalı ve zeytinyağlı olarak pişirilir. Ayrıca taze fasulye pişirme yöntemi olarak tencerede, düdüklü tencerede, güveçte ve fırında pişirilir. Taze fasulye çeşitlerinin tamamı "çalı fasulye dışında" tencerede kısık ateşte 60 dakikada pişer. Çalı fasulye ise, 1 saat 45 dakikada pişer. Taze fasulye kavrularak, ya da çiğden pişirilebilir. Taze fasulye domatesle pişirildiği gibi, salça kullanılarakta pişirilebilir. Domates ve salça ortak kullanılırsa yemek daha lezzetli olur. Sızma zeytinyağı ile pişirilen fasulye içerisine toz şeker ilave edilir.

Zeytinyağlı taze fasulye tencerede nasıl pişirilir. Bir kilo ölçüsünde "istenilen çeşitte" taze fasulye ayıklanır ve uygun irilikte doğranır. Tencereye bir çay bardağı zeytinyağı konur. Üzerine sıra ile doğranmış bir soğan, iki domates ilave edilir ve kavrulur. Üzerine fasulye ilave edilir, ağır ateşte kendi suyu ile tencere kapağı kapalı olarak on beş dakika süreyle kavrulur. Ardından iki su bardağı kaynar su, tuz ilave edilir ve üzerine porselen bir tabak kapatılır. Tencere bir defa kaynatıldıktan sonra tencere kapağı kapatılır. Ocak tamamen kısılır. Ağır ateşte taze fasulye tam bir saat pişirilir ve ocaktan alınır.