kireçte kabak tatlısı



Kireçte kabak tatlısı Hatay, Antakya yöresine ait olduğu söyleniyor olsada, anadolunun çeşitli illerinde kireçte kabak tatlısı yapılmaktadır. Kireçte kabak tatlısı sadece toz şeker kullanılarak yapılmıyor. Örneğin; üzüm "şerbeti" şırası, keçiboynuzu şırası, tut şırası ve elma şırasından kabak tatlısı yapılmaktadır. Kireçte kabak tatlısının yapım yöntemi "kullanılan şerbet ayrı olsada" hep aynı. Tatlısı yapılacak kabak önce kireç kaymağına yatırılır, yüzeyi sertleştirlir. Ardından şerbet içerisinde kaynatılarak şerbeti verilir.

Kireçte kabak tatlısı nasıl yapılır? Çok kolay, kullanılan kabak miktarı kadar toz şeker kullanılır. Örneğin; 2 kg. kabak ile tatlı yapmak isterseniz, 8 su bardağı "1600 gr." su, 2 kg. toz şeker ve 2 Litre kireç kaymağı kullanırsınız. 1/2 adet limon suyu veya 2 adet nohut büyüklüğünde limon tuzu 2 kg. kabak tatlısı için yeter ve artar bile. Yapılması gereken kireç kaymağına yatırılmış kabak parçalarını bol su içerisinde yıkadıktan sonra, şeker ve su içerisinde ağır ateşte şeffaflaşıncaya kadar kaynatıp son olarakta limonunu sıkmaktır.