patlıcan yemekleri


Patlıcan sebze olarak hem çeşit, hem de mutfaklarda kullanım yerlerine göre yemek çeşiti bakımından çok zengindir. Çorbasından salatasına, böreğinden kebabına ve hatta reçeline kadar saymakla bitmeyecek bollukta "etli, etsiz" patlıcanın yemeği yapılır. Patlıcan satış yerlerinde yılın bütün aylarında bulunmasına rağmen, tam lezzetiyle yenilebilir durumda patlıcan haziran ve eylül ayları içerisinde bulunur.

Mutfaklarda en fazla kemer, bostan, pala, tophane veya topan patlıcan çeşiti kullanılır. Bunların dışında alaca patlıcan ve daha çok reçel yapımında kullanılan körpe patlıcan kullanılır. Patlıcan istenirse derin dondurucuda saklanabilir. Bunun için patlıcan ya kızartılır, ya da doğranıp poşetlenerek dondurucuya kaldırılır. Doğranmış olarak saklanmış olan patlıcanlar dondurucudan çıkartıldıktan sonra, yemek yapımında donmuş olarak kullanılır.