kete hamuru nasıl yapılır


İçli kete veya unlu kete hamuru nasıl yapılır? Nerde ise her ilimize ait, içinde kavrulmuş un olan ve görüntü olarak birbirine benzer bir ketesi mevcut. Bu ketelerin hepsinde ortak nokta, mayalı hamur ile yapılması ve içerisinde yağ içinde kavrulmuş un bulunmasıdır. Kete içine konulacak un tereyağı, sıvı yağ veya margarinle kavrulduğu gibi; arzu edilen yağ çeşitleri karıştırılarakta kavrulabilir. Kete içinin hazırlanması zor olmasada, bazı incelikleri vardır. Öğrneğin; kete içi macun görünümünde olmamalıdır. Rengi ise koyu değil, tahin helvasına benzemeli ve doku yapısı bulgur taneciklerini andırmalıdır.

Kete hamuru yapımı ise, isteğe bağlı olarak çok çeşitli malzemeler kullanılarak yoğurulur. Bu malzemelerden bazıları buğday unu, kuru veya yaş maya, süt, yoğurt, yumurta, sıvı yağ, su ve tuzdur. Kete hamurunun yapılması çok önemlidir. Yapılan keteye kıtırlık veren hamurudur ve bu yüzden malzemeler ölçülü kullanılmalıdır. Kete hamurunda yumurta kullanılmasına bir türlü akıl erdirememiş olsamda, yumurtanın sarısı ketenin üzerine sürülünce beyazını değerlendirmek adına un içine karıştırıldığı gerçektir.

Bilirsiniz, evde kullandığımız fırın tepsilerinin içi en fazla (bezenin ağırlığına ve şekillendirmeye göre) dört tane içli kete alır. Kete hamuru malzemesi hazırlanırken tepsi ölçüsü akıldan çıkarılmamalıdır. Birde un içine konulacak yağ miktarı, keteyi yerken insanı baymaması için çok önemlidir. Düşünün, bir öğünde insanın ihtiyaç duyduğu yağ miktarı 20 gramdır. Bir tane kete içinde bulunacak yağ miktarı taş çatlasın 30 gramı geçmemelidir ki, yenilen ketenin tadına varılsın. Kete hamurunu mayalı yapmak şartıyle süt, az sıvı yağ kullanarak bildiğiniz gibi hamurunu hazırlayabilirsiniz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır