cennet taamı


Cennet taamı; kabakla yapılan bir çeşit yemek çeşiti. Cennet taamı yemeği yapımı bölgeden bölgeye değişkenlik gösterebilir. Önemli olan bu yemeğin tadı ve lezzetidir. Orta anadolu'nun bazı yörelerinde cennet taamı, köy kabağının haşlanıp yumurta ile kavrulmasıyla yapılır. Kabak haşlanır, tereyağında yumurta ile kavrulur ve üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir. Diğer bir cennet taamı çeşiti ise, kabağın üzüm koruğu kullanılarak yapılanıdır. Bu tarifimi, müthiş tat ve lezzete sahip olan sarımsaklı yoğurt ile yenen cennet taamı'na ayırdım. Cennet taamı yapımında her zaman, uzun köy kabağı ve girit kabağı kullandım. Sakız kabağı ile bu yemeği denemedim, bu yüzden tadı nasıl olur bilmiyorum. Bu mevsimde köy kabağı bulmak güç, şanslı iseniz pazarda veya benim gibi komşunun bahçesinde denk gelebilirsiniz.

Cennet taamı yemeği nasıl yapılır? Kabak ikiye bölünür ve çekirdeği çıkarılır, soyulur ve dilimlenir. Dilimler 1.5-2 cm. irilikte doğranır. Doğranan parçalar tencereye konur ve üzerini kapatacak miktarda su ilave edilir. Orta ateşte tenecere kaynamaya bırakılır. Kaynayan tencerenin kapağı kapatılır ve ocak kısılır. Kısık ateşte kabak yumuşayınacaya kadar haşlanır. Bu süre yaklaşık 10 dakikayı geçmez. Yumuşayan kabaklar süzgeçe konur, süzülür. Ardından bir kaba çıkarılır ve çatalla güzelce ezilir. Tavaya veya tencereye kabağın miktarına uygun tereyağı konur ve köpürünceye kadar ısıtılır. Peşinden ihtiyaç ölçüsünde yumurta kırılır ve yumurta (fazla karıştırılmadan) iri parçalar olacak şekilde pişirilir. Üzerine kabak, tuz ilave edilir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Ardından sarımsaklı yoğurtla yenir.