dağar kebabı nasıl yapılır



Balıkesir ilimizin meşhur dağar kebabı nasıl yapılır? Söylentiye göre; dağar kebabı, topraktan yapılmış (ağzı geniş ve dibi dar olan) adına dağar denilen çömlek kap içinde pişirildiğinden, kebabın adına dağar kebabı denilmiş. Dağar kebabının bir diğer adı, çömlek kebabıdır. Bu kebabın yapımında her çeşit kırmızı et kullanılır. Koyun, keçi, kuzu, koç ve dana eti dağar kebabının yapımına uygundur. Başta kırmızı et olmak üzere, patates, soğan, sarımsak, kestane dağar kebabının olmazsa olmaz malzemeleridir. Kebabın yapımında tereyağı, tatlandırılmasında domates salçası, karabiber, kimyon tuz kullanılır. Dağar kebabının yapımında, bu malzemeler dışında; kişinin damak zevkine uyan, her çeşit sebze ve baharatlar kullanılabilir.

Evde dağar kebabı nasıl yapılır? Evde dağar kebabı tencerede veya toprak güveç içinde yapılır. Hazırlanan dağar kebabı istenirse ocak üzerinde, ya da fırında pişirilir. Dağar kebabı'nın yapımında kullanılan etin çeşitine göre, 40 dakika ile 90 dakika arasında fırın içinde veya ocak üzerinde pişer. Dağar kebabı malzemesinin hazırlanması gayet kolay. Et ve patates kuşbaşı doğranır. Kebabın soğanı arpacık olursa yerinde olur. Kebaba istenilen miktar soğan ve sarımsak konulabilir. Tereyağında et kavrulduktan sonra salça ilave edilir kavrulur. Ardından soğan, sarımsak, kestane, patates, su ve baharatlar ilave edilir. Tuz ile tatlandırılır ve ağır ateşte pişirilir.