evde tavuk füme nasıl yapılır


Evde tavuk göğüsü füme, ya da tavuk budu füme nasıl yapılır? Evde kilolarca et füme yapılmaz. Evde, ancak üç dört kişiye yetecek miktarda füme yapılabilir. Fazlasını yapmak zaman alır, bu da akıl kârı değildir. Tavuk budu veya tavuk göğsü ızgara yapılacakmış gibi parçalara bölünür. Elbette tavuk budunun kemiği çıkarılır. Budun ve tavuk göğsünün üzerindeki deride çıkarılırsa çok iyi olur. Hazırlanan tavuk eti çeşitli bahartlarla çeşnilendirilir ve tuz ile tatlandırılır.

Evde tavuk füme yapımında çeşitli aletler kullanılır. Bunların başında kullanım açısından en pratik olanı altı kalın olan, kapaklı çelik tencerelerdir. Bu tencerelerin tutamak ve kulpları çelik olursa süper olur. Tencerenin içine sığacak boyutta ızgara, tel süzgeç veya resimdeki gibi sebze haşlama sepeti olabilir. Bu ihtiyaçları tedarik ettikten sonra sıra geldi, ete duman vermeye. Ete duman verilmezse füme yapılmaz. Onun için, dumanı hoş olan meşe ağacına ihtiyaç olacak.

Füme yapımında sadece meşe ağacı kullanılmaz. Reçineli (çam benzeri) ağaçlar dışında gürgen, kayın, erik, elma, şeftali, kestane, ceviz, kayısı, asma gövdesi ve benzeri ağaçlar füme yapımında tercih edilir. Evde füme yapımında ağaçların hızar tozu veya talaşı kullanılır. Tencerenin tabanına az miktarda talaş konur, üzerine ızgara, ızgaranın içine et yayılır, kapak kapatılır ve ocak çalıştırılır. Ocak tencere ısınıncaya kadar harlı yakılır. Ardından ocak iyice kısılır ve füme işlemi başlatılır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır