biber dolması iç harç malzeme ölçüsü


Biber dolması iç harç malzeme ölçüsü: Kıymalı biber dolması içi nasıl hazırlanır veya yapılır? Etli, etsiz ve kıymalı dolma içi hazırlama basit hesap işidir ve kolaydır. Patlıcan dolması, patates dolması, domates dolması, al (kapya) biber dolması, kabak dolması ve hatta yaprak sarmasında iç harç malzemeleri aynıdır. Kıymalı dolma yapımında genel olarak kıyma, soğan, domates, salça, pirinç veya bulgur, maydanoz, nane, karabiber, pul biber, istenirse sumak, sarımsak ve tuz gibi malzemeler kullanılır. Önemli olan, bu malzemeleri ölçülü kullanarak iç harcın doldurulacak sebzeye yetmesi ve artmamasıdır.

Ölçülü dolma (iç harç) içi yapmanın bir yolu var mı? Evet var. Örneğin; biber dolması içi nasıl hazırlanır? Dolmalık biberi alırken eşit irilikte olanlar alınır. Evde kulanılan normal tencere içerisine 15 ila 17 tane dolmalık biber sığar. Aslında, dolma içi hazırlamada biber sayısının hiç önemi yok. Elinizde kaç tane dolmalık biber varsa, o sayıya yetecek dolma içi hazırlayabilirsiniz. Bir tane dolmalık biberi doldurmak için bir tatlı kaşığı tepelice doldurulmuş pirinç gerekir. Bir tatlı kaşığı tepelice doldurulmuş pirinç 10 gr. gelir. İşin pirinç tarafını bu sayede çözmüş olduk.

Gelelim kıyma, domates ve soğan hesaplamasına: Bir dolmalık bibere 10 gr. pirinç, 15 gr. kıyma, 10 gr. domates ve 10 gr. da soğan gerekir. İşte yapacağınız biber dolması içini bu hesaplama ile kolaylıkla yaparsınız. E tabii, bu işi yapmanız için mutfağınızda bir terazinin olması kaçınılmazdır. Evinizde mutfak terazisi varsa, sorun değil. Gelelim diğer malzemelere: Salça, maydanoz, nane, karabiber, pul biber, sumak, sarımsak ve tuz için kesin ölçüye gerek yok. Bu malzemeleri az da kullansanız, çokta kullansanız yapacağınız dolma içine bir etkisi olmaz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır