sütlaç yapmanın püf noktaları


Sütlaç yapmanın püf noktaları, sütlaç yapılacak sütün kalitesiyle başlar. Sütlaç yapımında kullanılacak süt yağlı inek sütü olmalıdır. Kutu süt, günlük pastorize şişe süt veya sütçüden alınan sütle yapılan sütlaçın lezzeti çokta güzel olmaz. Bütün mesele, sütün yağlı olup olmadığına bağlıdır. Tadında bir kase sütlaç yemek isterseniz, mutlaka taze yağlı inek sütü bulmanız gerekir. Yağlı inek sütü bulmanızda zorluk varsa; sütçüden günlük taze sütü alın, sütlaç yaparken her litre başına 20 gram tuzsuz kahvaltılık tereyağı ilave edin. Teryağı ne zaman konur derseniz, tencereye sütü koyduktan sonra tereyağını ilave edin.

Sütlaç yapımında kullanacağınız pirincin uzun taneli pirinç ve kırık pirinç olmaması gerekir. Yani, sütlaç yapımında baldo pirinç kullanmıyacaksınız. Pirinci haşlamadan önce, mutlaka bol su ile bir kaç defa yıkayıp öyle haşlamalısınız ki, sütlaçınız beyaz olsun. Sütlacı yaparken bir litre süt için 60 gram pirinç, 25 gram nişasta hesap etmelisiniz. Şeker ise, en az bir çay bardağı ölçüsünde olmalıdır. Sütlaçın kıvamını tutturmak çok önemlidir. Verdiğim malzeme ölçüleri ve malzemelerin süt içerisinde kaynama süresi sütlaç kıvamı için önemlidir. Bütün malzemeleri 5 dakika kaynatırsanız kıvamı tutturursunuz.