mayasız gözleme hamuru


Mayalı gözleme hamuru veya mayasız gözleme hamuru, gözleme yapmak için bir özellik değildir. Gözleme evlerde yılın her ayı yapılıyor olsa da, daha çok yaz mevsimi yapılır ve tüketilir. Elinizde hazır mayalı hamur varsa, gözleme yapabilirsiniz. Canınız gözleme istedi, hamuru beş dakikada yoğurur, içini hazırlar, dilediğiniz gözlemeyi yapar ve yersiniz. İlla ben mayalı hamur yoğurup yapacağım derseniz, aklınızla zorunuz mu var derim. Gözleme yapmak için özel olarak mayalı hamur yoğurulmaz. Boşa zaman israfından başka bir şey değildir. Ayrıca, sıcak aylarda fazla miktarda gözleme yapacaksanız; mayalı hamur durduğu yerde ekşimeye başlar.

Mayasız gözleme hamuru un, su, tuz ile yoğurulur ve şipşak kullanılır. Mayasız hamur yoğururken, malzeme miktarlarını pratik ölçme adına 1 ölçü su için, 3 ölçü un kullanılır. Un ve su miktarlarını su bardağı ile ölçerseniz, tuz miktarını da kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. Bir su bardağı su için; 1 çay kaşığı tepelice doldurulmuş tuz yeterlidir. Ya da, 1 tatlı kaşığı silme doldurulmuş tuz kullanabilirsiniz. Gözleme hamurunda kullanılacak un bazen çok özlü olabilir. Özlü un ile hamur yoğurulduğu vakit, gözleme sert olur ve insan gözlemeyi çiğnerken zorluk çeker. Böylesi durumların önüne geçmek için, hamur yoğururken içerisine kaşıkla çok az miktarda yoğurt veya ayran ilave edilir.