kelle eti köfte


Kelle eti köfte, baş eti köfte, sokak köftesi ve tükürük köftesi gibi; değişik isimlerle anılan köfte, kelle kıymasının ürünüdür. Kelle kıyması, büyük baş hayvanların baş etinden çekilen kıymadır. Daha doğrusu, büyük baş hayvan kellesinin etli yanak kısmıdır. Kelle etiyle yapılan köfte yağlı, çok yumuşak ve sulu olur. Birde, işini bilen birinin ellerinde yoğurulan "baş kıymasından yapılan" köftenin tadına doyum olamaz. Ne kadar yerseniz yiyin, doydum demezsiniz. Kelle eti köftesi, çeşitli ızgaralarda pişirilir ve tadından bir şey kaybetmez. Fakat; kömürlü mangalda ızgara yapılan kelle köftesinin tadı, aroması, bambaşka. O tadılası lezzetin tarifi yok, ancak tadınca anlaşılır.

Kelle eti köftesi nasıl yapılır? Kelle eti köftesinin özellik gerektiren ne malzemesi, ne de bir tarifi var. Diğer etlerin köfte kıyması ile nasıl köfte yapıyorsanız, kelle eti kıymasına da aynı işlemleri uygulayın. Malzemeleri; kelle kıyması, soğan, ufalanmış bayat ekmek içi, karabiber, pul biber, kimyon ve tuz. Bilirsiniz, köfte harcı güzelce karıştırılıp çok iyi yoğurulması gerekir. Yoğurulan harçtan parçalar koparılır, köfte şekli verilir ve tatların birbirine karışması için köfte, bir gün buzdolabında (kapalı kapta) dinlendirilir. Beklemeye vakti olmayanlar, köfteyi yapar yapmaz anıda ızgara yapabilirler. Kelle eti köftesi, her çeşit et pişirme aletinde pişirilebilir. Resimde görünen demir döküm ızgarada pişirilirse süper olur.