evde taş gibi yoğurt nasıl yapılır



Evde taş gibi tutmuş yoğurt nasıl yapılır? Evde (tencerede) yoğurt yaparken mutlaka, üç kilo ve üzeri süt kullanmalısınız. Çünkü, ne kadar sütünüz fazla olursa; sütü mayalayıp sarmaladığınız vakit süt ısısı çabuk düşmeyeceğinden, mayalanma ısısını uzun süre korur. Bu süre içerisinde maya, aktif hale gelir ve sütünüzü yoğurda çevirir. Süt'ü mayalarken bilinen 40 ila 45 derece arasındaki sıcaklıktaki değeri 45 derece olarak kullanmanız gerekir. 40 derece sıcaklığı kış mevsiminde kullanırsanız eğer, yoğurdunuz tutmayabilir. Birde, buzdolabından yoğurt mayası olarak çıkardığınız yoğurdu, oda sıcaklığına gelmeden kullanmayınız.

Yoğurt yapacağınız süt taze olmalıdır. Sütünüzü günlük olarak ya sütçüden, ya da pastorize edilmiş günlük şişe süt olarak bakkal veya marketlerden almalısınız. Aldığınız sütü bir tencerede en az on dakika kaynatıp, gerekli ısıya düştüğünde mayalamalısınız. Bu ısıyı mutfak termometresi (yani, mutfak derecesi) ile ölçmelisiniz. Termometreniz yoksa, parmağınızı yeter ölçüde kaynamış süt içerisine daldırarak (parmağınızı yakmayacak ısıda olmasını) kontrol etmelisiniz. Çok fazla sıcak sütü mayalarsanız, sütünüz taş gibi tutar, fakat çok sulanır. Yoğurt mayası ekşi, salyalı ve fazla sulu olmamalıdır. Bir kilo süt için, tepeli doldurulmuş bir çorba kaşığı yoğurdu maya olarak kullanmalısınız.