tulumba tatlısı ve hamuru nasıl yapılır?


Tulumba tatlısı ve hamuru nasıl yapılır?  Evde tulumba tatlısı yapılır mı? Evet, evde tulumba tatlısı yapılır. Tulumba tatlısı gerekli malzemelerle birlikte, yapılan hamura şekil vermek için; ayrıca hamur sıkma torbasına ihtiyaç vardır. Bu mutfak aletine sahip olduktan sonra gerisi kolay. Bu aletin orjinalini pasta malzemeleri satan dükkanlardan tedarik edebilirsiniz. Bu aletin basit ve ucuz olanını ise, züccaciye dükkanlarında veya marketlerden temin edebilirsiniz.

Tulumba tatlısı yapımının temel malzemesi un, su, yumurta, kızartma yağı ve koyu şerbettir. Bunun dışında tulumba tatlısı yapımında nişasta, irmik unu, toz şeker ve limon tuzu kullanılır. Bu malzemelerin bir kısmı tulumba tatlısına kıtırlık, bir kısmı rengini koyultmada bir kısmı ise, tulumba hamuru kızartılırken fazla şişip şeklini bozmaması için kullanılır. Bu fazladan malzemeleri profesyonel tulumba tatlısı ustaları kullanır.

Tulumba tatlısı hamuru nasıl yapılır? İnernette arama yaptıysanız eğer, evde tulumba tatlısı yapımında iki veya üç yumurta kullanıldığını farketmişsinizdir. Bazen yumurta sayısı dört olarakta verilebilir. Ekstra malzeme kullanmadan tulumba tatlısı hamuru un, su, yumurta, çok az tuz ve çok az yağ ile yapılır. Tulumba tatlısı hamuru ocak üzerinde ağır ateşte yapılır ve pişirilir. Pişirilen hamur soğutulduktan sonra yumurta ile tekrar yoğurulur. Yoğurulan hamur yıldız uçlu sıkma torbasına doldurulur ve ılık kızartma yağı içine (istenilen uzunlukta) sıkılır. Sıkılan hamur, çok kısık ateşte kızartıldıktan sonra soğuk şerbete yatırılır.

Tulumba tatlısı hamurunun yapımında kullanılan malzeme ölçüleri: Tulumba tatlısında kaç tane yumurta kullanacaksanız, yumurtanın ağırlığı kadar un kullanmanız gerekir. Yani, yumurta ve un eşit ölçüde olacak. Su ölçüsü ise, yumurta ağırlığının bir buçuk katı olacak. Altmış gramlık iki yumurta ile hamur yapmak isterseniz, 120 gr. un, 180 gr. da su kullanacaksınız. İşin kolaylığı için, su miktarını düz hesap 200 gr. kullanmakta fayda var.  Bu malzemelerle hamur hazırlarken içerisine bir çimdik tuz ve üç kaşık sıvı yağ, ya da bir kaşık katı yağ kullanılır. Bu kadar hamur için; 300 gr. toz şeker ve 300 gr. su ile yapılan koyu şerbet işinizi görür.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır