mantar kavurma


Kültür mantarları veya yenilebilen mantarların çorbası, kavurması, yumurtalı yemekleri, etli ve tavuk etli yemekleri, salataları ve ızgarası yapılır. Özel yetiştirilen çoğu mantarları, büyük marketlerde bulabiliriz. Aynı şekilde, semt pazarlarında bir iki çeşit kültür mantarı satan tezgahlara da rastlamamız mümkün. Yenilebilen her cins mantar, tavada yağ içerisinde doğrudan kavrulur, tuz ile tatlandırılır ve yenir. Mantarı kavururken içerisine soğan, sarımsak, domates, yeşil biber, karabiber, pul biber gibi çeşitli sebze ve baharatlar ilave edilebilir.

Kanlıca mantarı nasıl kavrulur? İhtiyacımız ölçüsünde kanlıca mantarı (kökü kesilir, yıkanır, süzülür) temizlenir. Ardından iri parçalar halinde kuşbaşı doğranır. Tava içerisine tereyağı veya zeytinyağı, ya da her ikisi birlikte konur, eritilir. İstenirse, mantara aroma versin diye bir diş sarımsak yağ içerisinde kavrulduktan sonra, çıkarılır. Üzerine mantar ilave edilir ve saldığı suyunu çekinceye kadar kavrulur. Kavrulan mantarın üzerine tuz ve istenirse, damak zevkinize uyan çeşitli baharatlar ilave edilir. 250 gr. mantar için 1 yemek kaşığı tereyağı yeterlidir.