yufka üzeri bulgur pilavı

Yufka üzeri bulgur pilavı haşlanmış tavuk, kaz, ördek etinin suyu ve tereyağı ile yapılır. Bilirsiniz, onlaraca çeşit bulgur pilavı vardır. Bulgur, her çeşit malzemeyle yemek yapımına uygundur, dilediğiniz sebze ve et ile bulgur pilavı yapabilirsiniz. Yufka üzeri bulgur pilavı yapılacaksa; bulgur pilavı baharat kullanmadan sade veya salçalı yapılırsa daha güzel olur. Yufaka üzeri bulgur pilavı, sıradan yapılan bulgur pilavı gibi yapılmaz. Yani, pilavın tane tane olması istenmez. Bulgur tencerede pişerken ne kadar özleşirse, o kadar lezzetli olur. Yufka üzerine dökülen bulgur pilavı yufkayı ıslatsın diye, aşırı olmamak kaydıyle sulu yapılır.

Yufka üzeri tavuk sulu bulgur pilavı nasıl yapılır? İki yemek kaşığı dolusu tereyağı içinde, bir kaşık domates salçası kavrulur. Üzerine iki su bardağı dolusu bulgur ilave edilir, kavrulur. Kavrulan bulgur üzerine 5 su bardağı dolusu tavuk suyu ilave edilir, karıştırılır ve pilavın tuzu ayarlanır. Tencere bir defa fokur fokur kaynatılır ve kapağı kapatılır. Ardından ocak kısılır, ağır ateşte pilav çok az sulu kalacak şekilde pişirilir ve ocaktan alınır. Servis tabaklarına serilmiş lavaş veya yufka üzerine istenilen miktar konur ve et ile birlikte servis edilir. Köylerde ise; adam başına bir yufka olamak üzere, yufka sofra sinisi veya sofra tahtası üzerine (üst üste) kat kat dizilir. Üzerine pilavın tamamı yayılarak, yufka ile sokum yapılarak yenir.