şehriyeli bulgur pilavı


Tel şehriye, arapa şehriye veya kus kus kullanılarak yapılan pilavlarda su oranı; bir ölçü şehriye için, iki ölçü su kullanılır. Aynı kural, bulgur çeşitleri için de geçerlidir. Bu yüzden, şehriye ve bulgur kullanılarak yapılan pilavlarda zorluk çekilmez. İstediğiniz çeşitteki şehriye ile bulgur pilavı pişirebilirsiniz. Bulgur pilavı yapımında kullanılan yardımcı malzemeler sınırsızdır. Bu nedenden dolayı onlarca pilav çeşiti mevcut. Resimde görünen arpa şehriyeli bulgur pilavı, sinop bulguru kullanılarak yapılmıştır. Pilav yapımında tereyağı, rendelenmiş domates, arpa şehriye, sinop bulguru, su ve tuz kullanılmıştır. Pilav yapımında bir çay bardağı bulgur, yarım çay bardağı arpa şehriye, bir kaşık tereyağı, bir tane domates, üç çay bardağı sıcak su ve bir çay kaşığı tuz kullanılmıştır.

Şehriyeli bulgur pilavı nasıl yapılır? Tereyağı içinde sıra ile arpa şehriye, bulgur ve rendelenmiş domates kavrulur. Ardından üç çay bardağı ölçüsünde kaynar su, bir çay kaşığı tuz tencereye ilave edilir ve pilavın tuzu ayarlanır. Tencere bir defa fokur fokur kaynatıldıktan sonra, tencere kapağı kapatılır ve ocak tamamen kısılır. Bulgur suyunu çektikten sonra ocak söndürülür ve tencere en az 15 dakika dinlendirilir. Bu pilavı, doğal gaz ocağın en büyük gözünün kısık ateşinde 15 dakikada pişirdim. Ocağı kısarken; düğmesini sağa doğru, yani kapatma yönüne çevirerek ayarladım. Ne demek istediğimi anlıyorsun, değil mi?