taze patates yemeği


Taze patates yemeği, aynen kışlık patates yemeği gibi yapılır. Taze patates yemeği ile kışlık patates yemeği arasındaki fark, yemeğin tencerede pişme süresiyle ilgilidir. Etsiz kışlık patates yemeği tencerede ve kısık ateşte, 35 dakikada pişer. Etsiz taze patates yemeği ise, tencerede ve kısık ateşte 25 dakikada pişer. Etli patates yemeği yapmak için kuzu eti kullanılacaksa; kuzu eti çabuk pişeceğinden, yemek pişme süresini fazla etkilemez. Yemeğin pişme süresi sonunda et kontrol edilir ve istenilen yumuşaklığıa gelmesi için yemek pişirilmeye devam edilir. Yemek kısık ateşte pişeceği için patates parçalarında dağılma olmaz. Kuzu etli kışlık patates yemeği yapımında sorun yaşanmaz, etin pişmesi için 35 dakika yeterlidir. Dana etli taze patates yemeği veya kışlık patates yemeği yapımında dana eti (kemikli veya kemiksiz) önceden pişirildikten sonra yemeğe ilave edilir.

Etsiz taze patates yemeği nasıl yapılır? Yarım kilo patates soyulur ve istenilen irilikte doğranır. Bir orta boy soğan, iki orta boy domates, iki sivri biber yemeklik doğranır. İki veya üç diş sarımsak bütün bırakılır veya iri doğranır. Tencereye istenilen miktarda ve çeşitte yağ konur, eritilir. Üzerine sıra ile soğan, sarımsak, sivri biber, yarım kaşık domates salçası ilave edilir ve kavrulur. Ardından domates ilave edilir ve kavrulur. Kavurma işlemi bittikten sonra tencereye patates, 3 su bardağı sıcak su, istenilen miktarda karabiber, kimyon, pul biber ve tuz ilave edilir. Yemneğin tuzu karar hale getirilir. Tencere bir taşım fokur fokur kaynatıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır. Ağır ateşte taze patates yemeği 25 dakika süre ile pişirilir.