zerdeçallı pilav


Zerdeçal toprakta yumru halinde yetişen, zencefile benzeyen, kendine has rengi ve koskusu olan baharat çeşitidir. Taze zerdeçalın kurutulup öğütülmesiyle toz zerdeçal elde edilir. Aktarlarda kuru zerdeçalın yanında toz zerdeçal da satılır. Yemeklerde renk ve aroma versin diye, toz zerdeçal kullanılır. Zerdeçal sos yapımında, çeşitli et yemeklerinde, pilav çeşitlerinde, süt ürünlerinin renklendirilmesinde ve sebze yemeklerinde kullanılır. Pirinç pilavı yapımında pilava renk ve aroma versin diye kullanılır. Pilav yaparken bir su bardağı pirinç ölçüsüne, bir çay kaşığı dolusu zerdeçal kullanmak yeterlidir.

Zerdeçallı pilav nasıl yapılır? Bir su bardağı dolusu pirinç, otuz dakika ılık su içerisinde bekletildikten sonra; berrak suyu çıkıncaya kadar yıkanır ve süzülür. Ardından, bir kaşık tereyağı ile iki kaşık zeytinyağı eritilir ve pirinç ilave edilerek kavrulur. Üzerine bir çay kaşığı dolusu zerdeçal, bir çay kaşığı dolusu tuz ilave edilir karıştırılır. Ardından 1.5 su bardağı dolusu sıcak su ilave edilir ve tencere güzelce karıştırılır. Tencere bir tık kaynadıktan sonra kapağı kapatılır ve ocak iyice kısılır. Pirinç suyunu tamamen çektikten sonra (on beş dakika bitiminde) pilav dinlendirilir ve servis edilir.