pankek nasıl yapılır



Pankek nedir ve nasıl yapılır? Pankek, yapımı kolay pratik kahvaltılık veya atıştırmalık bir yemektir. Pankek isteğe bağlı olarak sade, ya da damak tadınıza uyan her çeşit malzeme kullanılarak yapılır. Pankek yapımında hamur malzemesi olarak; belirli ölçüde un, yumurta, süt, sıvı yağ, toz şeker ve tuz kullanılır. Bu malzemeler çırpılarak koyu boza kıvamında hazırlanır ve kızgın, tabanı hafif yağlanmış teflon tava içerisine alt üst edilerek pişirilir. Pankek hamurunun hazırlanmasında kabartma tozu kullanmaya gerek yoktur. Pankek malzemesi için; bir yumurta, bir su bardağı un, bir su bardağı süt, bir yemek kaşığı sıvı yağ, bir tatlı kaşığı toz şeker, bir tatlı kaşığı tuz kullanılır.

Pankek hamuru hazırlamak için; bir kase içerisine yumurta kırılır, süt, sıvı yağ, toz şeker, tuz konur ve çırpılır. Ardından un ilave edilerek koyu boza kıvamında pankek hamuru hazırlanır. Bu haliyle sade pankek yapılacaksa; teflon tava kızgın olacak şekilde ısıtılır, tavanın tabanına çok az sıvı yağ sürülür, istenilen miktarda hamur konur ve alt üst edilerek pişirilir. Diyelim ki sebzeli pankek yapılacaksa, kullanılacak sebzeler özelliğine göre küçük olarak doğranır ve hazırlanan pankek hamurunun içerisine ilave edilir. Bazı sebzeleri pankek yapımında kullanmak için önceden pişirilmesi gerekebilir. Resimde karışık otlu pankeki görmektesiniz.