kuru biber ve kuru patlıcan kavurması


Mevsiminde toplanarak açık havada kurutulmuş biber ve patlacan kullanılarak çeşitli yemekler yapılır. Yapılan bu yemekler arasında kuru biber ve kuru patlıcan kavurması harika bir yemektir. Özellikle kuru biber ve kuru patlıcan kavurması üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilir ve domates sosu gezdirilirse yemesine doyum olmaz. Patlıcan ve biber kuruturken hangi yemeklerin yapılacağı gözönüne alınarak kurutulmalıdır. Yemek yapımında malzemeler (yemeğin özelliğine göre) bütün veya doğranmış olarak kullanılır. Bu bakımdan biber, patlıcan kurutulmazdan önce ihtiyaca göre (bütün ya da doğranarak) kurutulursa yemek yapımı da kolay olur.

Kuru biber ve kuru patlıcan kavurması nasıl yapılır? İhtiyaç ölçüsünde kuru biber ve kuru patlıcan ayrı ayrı kaynayan su içerisine atılır ve kısık ateşte yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanmış biber ve patlıcan süzüldükten sonra yağ içerisinde kavrulur. Üzerine sarımsaklı veya sade domates sosu hazırlanır ve ilave edilir. Ya da domates sosu hazırlanır, biber patlıcan haşlanıp süzüldükten sonra sos içerisine ilave edilir. Haşlanmış kuru biber ve kuru patlıcanın doğrudan, kızgın yağ içerisinde kızartılması uygun değildir. Özellikle kuru biber yağ içerisinde kızartılırsa daha da kurur. En güzeli, kuru biber ve patlıcanı haşladıktan sonra sosla karıştırılmasıdır.