düdüklü tencerede etsiz nohut yemeği nasıl pişirilir



Düdüklüde nohut yemeği yapmak kolaydır. Zor tarafı ise, yemeğin suyunu nohuta göre kararında ayarlamaktır. Bunun yolu da iyi kalite nohut kullanmaktan geçer. Nohut aynı cinste olsa, yeni mahsül nohut ile eski nohut pişirildiğinde farklı ölçüde su çeker. Bu sebeple yeni aldığınız nohutu ilk defa pişirdikten sonra ne miktarda su çektiğini görmelisiniz. İki su bardağı dolusu nohut ıslandıktan sonra, düdüklü tencerede pişirildiğinde 4.5 ila 5 su bardağı dolusu suya ihtiyaç duyar.Yeni nohut aldığınızda nohutu ıslayın. Düdüklüde pişirirken yemeğe önce 4.5 bardak su verin ve öyle pişirin. Nohut yemeği düdüklüde 25 dakikada pişer. Bu süre yemeğinizin dibine tutması için yeterli değildir. Bu yüzden rahat olun, düdüklünüzü açtığınızda yemeğin suyu karar ise ne güzel. Eğer yemeğin suyu az gelmişse üzerine yeter miktarda kaynar su koyun, bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.

Düdüklü tencerede nohut yemeği iki yöntemle pişirilir. Birincisi, nohut düdüklüde veya tencerede yarı pişmiş şekilde haşlandıktan sonra süzülür ve yemeğin pişirilmesine geçilir. Düdüklüde nohut doğrudan pişirilebilir, fakat bu konuda usta olmanız gerekir. Nohut tencerede salçayla buluştuğu anda sertleşir ve yumuşaması için pişme süresi uzar. Bu yöntemle pişirilen nohutun şekli tıknaz (yani, şekli zayıf kalır ve şişkin olmaz) olur. Düdüklü tencerede en güzel nohut pişirme yöntemi şöyle; nohut bol su içerisinde en az 8 saat ıslatılır. Islanan nohutun suyu değiştirilir, ocakta bir taşım kaynatıldıktan sonra süzülür ve düdüklü tencerede yemeği yapılır. Nohutu bir taşım kaynatmadan da yemeği yapılır, ama nohutun insan bedeninde gaz yapmaması için bu yapılması gereken doğru bir işlemdir.

İki su bardağı ölçüsünde nohut düdüklü tencerede nasıl pişirilir? Akşamdan bol su içerisine konan nohut sabaha kadar ıslatılır. Nohutun su içerisinde 10-12 saat boyunca kalmasının bir sakıncası yoktur, önemli olan nohutun iyice şişmesidir. Ardından suyu değiştirilir ve bir taşım kaynatılır süzülür. Düdüklü tencereye 6 yemek kaşığı zeytinyağı konur ve sıra ile bir soğan, bir kaşık salça kavrulur. Ardından ıslanmış ve gazı alınmış nohut, 5 su bardağı kaynar su düdüklüye ilave edilir. Düdüklünün kapağı kapatılır. Düdüklü tencerenin ilk düdüdük sesinden sonra, ocak gaz ayarı iyice kısılır ve saata bakılır. 25 dakika bitiminde düdüklü ocaktan alınır, düdüklünün özelliğine göre havası alınır veya su ile soğutulur. Ardından kapak açılır, yemeğin tuzu ilave edilir ve karar hale getirilir. Afiyet olsun.