erzurum un helvası


Erzurum un helvası nasıl yapılır, Erzurum usulü un helvası, Erzurum un helvası tarifi ve Erzurum un helvasının yapılışı ile ilgili ayrıntıları bu yazımda anlatacağım. Ünlü Erzurum helvası yapımı konusunda bilmeniz gerekenler şunlardır; Erzurum un helvası tereyağı veya margarin, un, toz şeker, su ve ceviz içi kullanılarak yapılır. Erzurum helvası ceviz içi kullanılmayarak sade olarakta yapılabilir. Ya da, ceviz içi yerine fındık içi, badem içi, fıstık içi çekilmiş veya dövülmüş olarak kullanılabilir. Erzurum un helvasında şerbet kullanılmaz.

Erzurum un helvası malzemeleri ve ölçüleri nelerdir; Erzurum helvası yapılışı sırasında malzeme ölçüleri kullanılacak un miktarına göre ayarlanır. Ne miktarda Erzurum helvası yapmak istiyorsanız, o miktarda buğday unu elenir ve bir kaba konur. Helvada kullanılacak yağ ölçüsü, un miktarının yarısı kadardır. Helvada kullanılacak toz şeker ölçüsü, yağ miktarının yarısı kadardır. Helvada kullanılacak su ölçüsü ise, toz şeker miktarının yarısı kadardır. Helvada kullanılacak ceviz içi ölçüsü ise, un ölçüsünün yarısı kadardır.

Cevizli Erzurum un helvası nasıl yapılır: Yağ içinde un rengi dönünceye kadar kavrulur. Kavrulan unu ocaktan almazdan önce içine ceviz içi ilave edilir, karıştırılır ve sonra ocak söndürülür. Un ılıdığında üzerine su ile karıştırılmış şeker ilave edilir ve karıştırılır. Kavrulmuş un şekerli suyu çekip koyu bir kıvam aldığında tepsiye veya bir kaba boşaltılır, soğuması beklenir. Erzurum un helvası yapıldıktan sonra elle şekil verilebilir. Tepsi içine yayılarak bıçakla baklava dilimi veya kare dilim olarak kesilebilir. Az miktarda helva yapılmışsa bir tabağa konularak üzeri düzeltilir ve kaşık ucuyla şekillendirilir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır