kayseri çemeni



Kayseri çemeni, Tokat çemeni veya ismi ünlenmemiş bütün çemen çeşitleri;çemen unu ve çeşitli baharatlar kullanılarak yapılır. Bu baharatların başında sarımsak, kimyon, kırmızı biber, karabiber ve yenibahar gelir. Çemen pastırma yapımında pastırmaya baharat vermek için kullanılır. Ayrıca çemen, kahvaltılarda kullanılmak için; baharat sayıları ve katkı malzemeleri artırılarak sofralık çemen olarak hazırlanır. Sofralık çemen yapımında çemen unu, domates salçası, biber salçası, kurutulmuş et ve pastırma parçaları kullanılır. Birde, çemenin aromasını artırmak için; belirli miktarda toz halinde tarçın, karanfil ve zencefil kullanılır.

Bir kase sofralık çemen yapmak için; tepeleme doldurulmuş iki kaşık çemen unu, bir kaşık kırmızı acı biber, bir kaşık kimyon, yarım kaşık karabiber, bir çay kaşığı yenibahar, dört diş sarımsak, yarım kaşık tuz ve bir su bardağı soğuk su gerekir. Kase içerisine ezilmiş sarımsak, baharatların tamamı, tuz ve bir bardak su konularak karıştırılır. Üzerine azar azar çemen unu konularak malzemeler güzelce karıştırılır. Çemen ve diğer baharatlar, ilave edilen suyu çekeceğinden, çemen karışımı akışkan olarak olarak hazırlanır. Bir süre sonra karışım katılaşacağından "çemen kıvamını tuturmak için" fazla çemen unu kullanmamak gerekir.