zeytinyağlı pazı yemeği



Pazı kullanılarak etli, kıymalı ve etsiz çeşitli yemekleri yapılır. Mutfaklarda pazı kavurması, pazı sarması, pazı çorbası, pazı böreği ve zeytinyağlı pazı yemeği sıkça yapılır. Etsiz pazı yemeği yapımında pirinç veya bulgur katkı malzeme olarak kullanılır. Yapılan yemek istenirse sarımsaklı yoğurtla servis edilir. Pazı yemeği aynen ıspanak yemeği gibi pişirilir. İri yapraklı pazıların sapı kalın olur. Pazı yıkanıp süzüldükten sonra sapı koparılır, yaprağı yemek, sapı haşlanarak yumurtalı kavurma yapımında kullanılır.

Zeytinyağlı pazı yemeği nasıl yapılır: İki demet pazı yaklaşık 1 kg. gelir. Pazı yıkanır süzülür, sapı koparılır ve yaprakları doğranır. Bir çay bardağı zeytinyağında sıra ile doğranmış soğan, yarım kaşık salça kavrulur. Üzerine pazı, 1.5 kaşık pirinç 1 su bardağı kaynar su ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir karıştırılır. Pazı iyice pörsüyünce, tenecere kaynamaya başladıktan sonra kapağı kapatılır ve ocak tamamen kısılır. 20 dakika bitiminde pazı yemeği servise hazır olur. Yemek istenirse sarımsaklı yoğurt ile yenir.