zeytinyağlı patlıcan silkmesi


Zeytinyağlı patlıcan silkmesi patlıcan, soğan, domates, biber, sarımsak ve çeşitli baharatlarla yapılır. Yemeğin yapımında su kullanılmaz, sebzeler kendi suyu ile pişirilir. Bu yüzden, yemek pişerken ocak en kısık alev ayarında olur. Aynen pilav pişirir gibi pişirilir. Pişen yemek sıcak veya soğuk olarak servis edilir. Yemekte kullanılacak sebzeler istenilen ölçüde ve irilikte doğranır, bir kap içerisinde baharatlarla birlikte harmanlanır. Ardından sebzeler zeytinyağı konmuş tencere içerisine alınır ve kapağı kapatılır. Tencere ocağın en küçük gözüne konur ve ocak tamamen kısılır.

Zeytinyağlı patlıcan silkme nasıl yapılır: Yarım kilo patlıcan soyulur, doğranır ve acısını gidermek için tuzlu su içinde dinlendirilir. Bir iri domates rendelenir, bir soğan ve iki sivri biber irice doğranır. Üç diş sarımsak soyulur ve bütün bırakılır. Patlıcan sudan alınır, yıkanır ve süzülür. Bütün sebzeler bir kap içine konur, üzerine birer çay kaşığı ölçüsünde karabiber, pul biber, kimyon ve bir tatlı kaşığı tuz ilave edilerek karıştırılır. Ardından yarım çay bardağı zeytinyağı tencreye konur ve üzerine sebzeler ilave edilir. Tencere kapatılır ve kısık ateşte 1 saat süreyle pişirilir.