zeytinyağlı bamya yemeği



Bamya mutfaklarımızda yemek yapımında taze, kuru ve konserve olarak kullanılır. Bamya tek başına kullanılarak onlarca yemeği yapılır ve çoğu yemeklerin yapımında katkı malzeme olarak kullanılır. Taze bamya kullanılarak etli, etsiz ve zeytinyağlı bamya yemeği yapılır. Bamya yemeği istenirse, ocak üzerinde tencerede veya fırında pişirilebilir. Taze bamya pişirilmezden önce baş kısımları külah şeklinde kesilerek temizlenir. Baş kısımları düz olarak kesilen bamya pişirilirken salya bırakır. Bu nedenle, bamyayı temizlerken sert olan baş kısmının üst kabuğu "bıçak yardımıyla" kesilerek çıkartılır.

Zeytinyağlı taze bamya nasıl pişirilir. Altı yüz gram taze bamya ayıklanır. Bir adet soğan yemeklik doğranır. İki adet domates soyulur ve kuşbaşı doğranır. Tencerede bir çay bardağı zeytinyağı içinde sıra ile soğan ve domates kavrulur. Üzerine ayıklanmış taze bamya, üç su bardağı sıcak su, yarım limonun suyu ve bir tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Tencere bir güzel karıştırılır ve yemeğin tuzu karar hale getirilir. Tencere bir kez fokur fokur kaynatılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Ardından ocak tamamen kısılır. Kısık ateşte zeytinyağlı taze bamya yemeği 45 dakikada pişer.