patlıcan biber kabak kızartma



Patlıcan, biber, kabak gibi mevsimsel sebzelerin zamanında yapılan karışık kızartmaları leziz olur. Kış aylarında sera ürünleriyle yapılan kızartmaların tadından söz etmeye gerek yok, herkes bilir. Kızartma yapmak fazla beceri gerektirmez, fakat yapılan kızartmayı tatlandırmak ustalık ister. Bu ustalıkta, kızartmaya yapılacak sosun inceliklerini bilmekte yatar. Kızartmalarda domates sosu kullanılır. Hazırlanan sos kızartmanın üzerine gezdirilir veya kızartılmış patlıcan, biber, kabak gibi sebzelere emdirilir. Domates sosu sadece domatesle hazırlanabildiği gibi; domates, sarımsak, karabiber, pul biber, kimyon, salça, sirke ve tuz kullanılarakta hazırlanabilir. Baharat katkısıyle hazırlanan domates sosu daha lezzetlidir.

Kızartmalara domates sosu nasıl yapılır. Çok az yağ içinde sarımsak "bütün veya doğranmış olarak" kavrulur. Üzerine istenilen miktarda rendelenmiş domates ilave edilir ve diriliği gidinceye kadar kavrulur. Ardından karabiber, pul biber, kimyon ve tuz ilave edilir. Kısık ateşte sos suyunu çekinceye kadar pişirilir. Pişmiş sos doğrudan kızarmış sebzenin üzerine ilave edilebildiği gibi, sebzelerin sosu çekmesi için; kızarmış sebzeler sos içerisine alınır ve bir süre ocak üzerinde tutulur. Sosun lezzetini artırmak için bir çay kaşığı ölçüsünde domates veya biber salçası, bir fiske toz şeker ilave edilir. Sos ocaktan almazdan önce bir tatlı kaşığı üzüm sirkesi ilave edilerek sos bir kez kaynatılır ve ocaktan alınır.