evde kadayıf nasıl yapılır



Tel kadayıf hamurunun malzemesi un ve sudur. Hazır satılan kadayıflar, özel yapım tel kadayıf makineleriyle yapılır. Evlerde çiğ kadayıf baklava hamuru, ya da hazır yufka hamuru hazırlanarak yapılır. Resimde göründüğü gibi, evlerde yapılan el kesmesi kadayıf tel kadayıfa benzemez. Çok bilinen Erzincan kesme kadayıfı süt, yumurta, un ve tuz kullanılarak yapılır. El kesmesi kadayıf yapmak için; hamuru yoğurulduktan sonra parçalara bölünür, beze yapılır. Bezeler dinlendirilir ve ince yufka açılır. Yufkaların "açık havada veya ılık sac üzerinde" nemi alındıktan sonra rulo yapılarak istenilen kalınlıkta kesilir.

El kesimi kadayıf hamuru hazırlanırken az miktarda tuz kullanılmalıdır. Yani, tuz miktarı bir fiskeyi aşmamalıdır. El kesmesi kadayıf diğer tel kadayıf gibi kızartılır ve şerbetlenir. El kesmesi kadayıf fazla şerbet çekmez, sebebi kullanılan unun özelliği ile ilgilidir. Tel kadayıf hamurlarında taş değirmenlerinde öğütülen özel kırma un kullanılır. Ev koşularında yapılan el kesmesi kadayıf için en fazla baklavalık, böreklik un kullanılır. El kesmesi kadayıf tepsi içerisine döşenirken; altının kızarması için tepsi bolca yağlanmalıdır. Birde, kesme kadayıf fırın içerisinde tel kadayıftan daha geç kızarır.