bulgur pilavı


Bulgur pilavı, başta bulgur olmak üzere her tür malzeme kullanılarak yapılır ve bu nedele çeşiti fazladır. Diğer pilav çeşitleri "erişte, pirinç" gibi bulgur iki şekilde pişirilir. Bulgur tencerede kaynayan su içerisinde pişirilirse, buna salma bulgur pilavı denir. Salma bulgur pilavının yağı, bulgur haşlandıktan sonra eritilir ve karıştırılır. Bulgur yağ içerisinde kavrularak pişirilirse, buna kavurma bulgur pilavı denir. Her iki yöntemle pişirilen bulgur pilavında su ölçüsü aynıdır. Bir ölçü bulgura karşı iki ölçü su kullanılır. Bulgur pilavı "kısıkta" on beş dakikada pişer.

Bulgur pilavı nasıl yapılır. Resimde görünen pilav bir su bardağı bulgur, bir küçük soğan, bir orta boy domates, bir kaşık "50 gr." tereyağı, iki bardak su ve tuz kullanılarak yapılmıştır. Şöyle; yağ içinde sıra ile soğan, domates ve bulgur kavrulur. Ardından iki su bardağı ölçüsünde kaynar su, bir tatlı kaşığı tuz tencereye ilave edilir ve pilavın tuzu ayarlanır. Tencere bir defa fokur fokur kaynatıldıktan sonra, tencere kapağı kapatılır ve ocak tamamen kısılır. Bulgur suyunu çektikten sonra ocak söndürülür ve tencere en az 15 dakika dinlendirilir.