bezelye nasıl pişer


Tane bezelye ve yaprak bezelye olmak üzere iki çeşit bezelye vardır. Diğer adı sultani bezelye olan yaprak bezelye, aynen taze fasulye gibi pişirilir. Burada anlatacaklarım tane bezelyenin pişirilmesiiyle ilgili olduğundan yaprak bezelyeden söz etmiyeceğim. Tane bezelye dana ve kuzu eti, kıyma ve tavuk eti ilavesiyle pişirildiği gibi sade olarakta pişirilebilir. Yemeğin lezzetini artırmak için patates ve havuç katkısı yapılır.

Yarım kilo bezelye ile etsiz bezelye yemeği yapmak için; soğan, salça, yemeklik yağ, patates ve havuç gerekir. Yemeği tatlandırmak için başta sarımsak olmak üzere karabiber, kimyon gibi baharatlarada ihtiyaç vardır. Yemek yapımı sırasıyle soğan, havuç, sarımsak ve salçanın yağ içinde kavrulmasıyle başlar. Üzerine bezelye, patates, baharatlar ve tuz ilave edilir. Ardından, 3 bardak su ilave edilerek ağır ateşte 1 saatta pişirilir.