karides yemekleri


Kabuklu deniz ürünü olan karidesle mutfaklarımızda karides çorbası, karides salatası, karides güveç, karides kızartma, karides haşlama, zeytinyağlı karides, karides ızgara, karides tava, karides sote, karides mantarlı sote, fırında mantarlı karides güveç, fırında kaşarlı karides, karidesli makarna, karidesli pilav ve domates soslu karides yemeği yapılır. Karides, yemek yapımında kabukları soyulduktan sonra çiğ veya haşlanmış olarak kullanılır.

Balıkçılarda karides küçük, orta ve iri olarak boy boy satılır. En küçük boy karideslere cimcime adı verilir ve karideslerin en küçüğüdür. Orta boy karideslere kanal karides adı verilir ve karideslerin boyca orta irilikte olanlarıdır. Bir de boyca en iri olan karideslerede jumbo karides adı verilir. Kanal karides ve jumbo karidesi temizlerken sırtında bulunan iç organlarıda temizlenir. Cimcime karideslerde iç organ gözle ayırt edilemediğinden iç organı temizlenmez.