fırında soğan kebabı



Fırın yemekleri arasında yer alan soğan kebabı, yağlı kıyma kullanılarak yapılır. Soğan kebabının yapımında her çeşit soğan kullanılmaz. Soğan kebabı için fazla sulu olmayan, sert dokulu kışlık soğan çeşiti kullanılır. Kebap yapımı için soğanlar kabuklu olarak bütün kullanılır. Soğanlar kök ve sap kısmından uygun şekilde kesilir ve uzunlamasına "tamamen bölünmeden" ortasından ikiye ayrılır. Ayrılan yere köfte konur ve birleştirilir. Köfte ile doldurulan soğanlar tepsi içerisine dizilir ve az su ilavesiye fırında pişirilir.

Fırında soğan kebabı nasıl yapılır? Yağlı kıyma, başta nar ekşisi olmak üzere çeşitli köfte baharatlarıyla yoğrulur. Ardından "soğanların arasına yetecek miktarda" köfteden küçük parçalar alınarak şekillendirilir ve her bir soğanın arasına konur. Köfte ile doldurulan soğanlar, baş kısmı yukarı bakacak şekilde fırın tepsisine dizilir. Tepsi tabanına bir miktar su konur ve önceden ısıtılmış fırına sürülür. Tepsi içerisindeki soğanlar tamamen yumuşayıncaya kadar yüksek ısılı fırında pişirilir. Resimde görünen soğan kebabı 250°C 'de 1 saatte pişirilmiştir.