30 Oca 2013

on 3 comments

evde halka tatlısı nasıl yapılır


Halka tatlısı yapımı iş yerinde olsun, evde halka tatlısı yapımı olsun "net" malzeme ölçüsüne bağlıdır. Halka tatlısı gevrek, çıtır ve kıtır olmalı, aynı zamanda geç bayatlamalıdır. Halka tatlısının bayatlaması, tatlının yumuşaması ile kendini belli eder. Eğer yaptığınız tatlının gevrekliği, çıtırlığı, kıtırlığı bir saati dahi bulmuyorsa; o tatlı halka tatlısı değil, görüntü var ses yok tatlısı olmuştur. Halka tatlısı en az sekiz saat süre ile çıtırlığını muhafaza etmeli ve yumuşamamalıdır. Bunun için halka tatlısı hamur malzemesi tam ölçüsünde olmalıdır.

Halka talısı şerbetli tatlıdır ve şerbeti koyu olmalıdır. Şerbet hazırlanırken üç ölçü toz şekerle birlikte, iki ölçü su kullanılır. Elbette şerbetin şekerleme yapmaması için, limon tuzu veya limon suyu kullanılır. Halka tatlısı hamuru kızartıldıktan sonra soğuk şerbet içerisine atılarak şerbetini çekmesi sağlanır. Tatlının malzemesi un, yumurta, irmik, yoğurt, süt, kabartma tozu ve sıvı yağdır. Ayrıca halka tatlısı hamuruna halka şeklini vermek için, özel sıkma aparatı veya krema sıkma torbası gereklidir. Krema sıkma torbasında yıldız uç kullanılır.

Evde halka tatlısı nasıl yapılır? Üç su bardağı toz şeker ile iki su bardağı suyu kaynatın. Ardından bir kaşık limon suyu ilave edin ve şerbeti karıştırın. Şerbeti ağır ateşte 15 dakika süre ile kaynattıktan sonra, ocağı söndürün ve şerbeti soğumaya bırakın. Yoğurma kabı içerisine bir buçuk su bardağı un, bir kahve fincanı irmik, bir çay kaşığı kabartma tozu koyun ve karıştırın. Karıştırdığınız unu havuz yapın ve ortasına bir kahve fincanı bitkisel sıvı yağ, bir kahve fincanı yoğurt, bir kahve fincanı süt koyun ve üzerine bir yumurta kırın. Ardından elastik bir hamur yoğurun ve hamurun üzerini kapatın, yarım saat dinlendirin.

Kızartma yağını fazla kızgın olmayacak şekilde ısıtın. Krema sıkma torbasına yıldız uç takın ve içine hamuru doldurun. Burası önemli; fazla kızgın olmayan yağ içerisine hamuru istediğiniz formda (halka, spiral vs.) sıkın. Sıktığınız hamurun altını üstünü istediğiniz renkte kızartın, kızaran halka tatlılarını soğuk şerbetin içerisine atın ve en az bir dakika şerbet içinde bekletin, afiyet olsun.

3 yorum:

  1. Bodrumlu, fötr şapkalı, yakışıklı GÜNÇİÇEK kardeş. Uyarı mesajınız (böyle tarif olur mu?) için, teşekkür ederim. İnsan beşer, bazen şaşar. Bu tarifimde şaşmaları oynamışım ve tarifimi noksan bırakmışım. Sayenizde tarifimdeki eksiğimi tamamladım, tekrar teşekkür ederim.

    Mesajınızı dalga geçen biri zannederek sildim. Tarife baktığımda haklı olduğunuzu anladım ve mesajınızı sildiğime de gerçekten üzüldüm. Bu da başka bir şaşma halim, hiçte hoş değil. Selamlarımla iyi günler..

    YanıtlaSil
  2. föter şapkalı7/04/2014

    aman ha aman, yanlış anlaşılma olmasın. tarifiniz noksan diğil hiç yoktu, yalan mı?

    YanıtlaSil