ebegümeci yemekleri


Ebegümeci bitkisi kırlardan toplanır, ya da köylü pazarlarından "kilo veya demet halinde" tedarik edilebilir. Ebegümeci diğer yapraklı sebzeler gibi, yetişme yerinin özelliğinden dolayı üzerinde toz, toprak ve kum bulunur. Bu sebeple ebegümeci yemeği yapmazadan önce çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Ebegümeci ayıklanır ve bol su içerisinde en az yarım saat dinlendirilir. Ardından suyu birkaç defa değiştirilerek yıkanır ve süzülür. Ebegümeci üzerinde bulunan toz, toprak ve kumlarından arındırıldıktan sonra yemeği yapılır.

Ebegümeci bitkisi ile bir çok yemek çeşiti yapılabilir. Bu yemekeler arasında ebegümeci kavurması, ebegümeci çorbası, ebegümeci salatası, ebegümeci böreği, bulgurlu veya pirinç katkılı ebegümeci yemeği, etli ebegümeci yemeği, yumurtalı ebegümeci kavurması, yoğurtlu ebegümeci kavurması, yoğurtlu ebegümeci yemeği ve iri yapraklı ebegümeci ile zeytinyağlı veya etli sarması yapılır. Üstte görünen, yumurtalı ebegümeci resmidir. Ebegümeci doğranıp tereyağı içerisinde kavrulduktan sonra, üzerine yumurta kırılmıştır.