yemek pişirirken



Tencere yemekleri yaparken bazı yemeklerin malzemeleri tencere içerisinde eşit olarak pişmez. Tencerenin üstünde bulunan malzemeler çoğu zaman diğerlerine göre diri kalır. Bu uygunsuzluğu önlemenin yolu, ara sıra tenceredeki malzemeleri alt üst etmekten geçer.

Ne var ki, yapılan her yemeğin malzemesi karıştırmaya uygun olmayabilir. Örneğin; biber dolması çeşitleri, yaprak sarması çeşitleri, enginarla yapılan çeşitli yemekler ve daha niceleri buna örnektir. Birde çalı fasulyesi gibi geç pişen sebzeleri örnek gösterebiliriz.

Yemek pişirirken geç pişen, ya da eşit bir şekilde pişmesini istediğimiz malzemelerin üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatırız. Bu tabak tencere içerisinde ısı kayıbını önler ve bu sayede malzemeler eşit bir şekilde pişer. Elbette, malzemelerin üzerine kapatılan tabaktan sonra, tencere kapağıda kapatılır.