börek çeşitleri


Börek çeşitleri isimlerini yapıldığı hamurun özelliğinden, açma tekniğinden ve içine konulan malzemelere göre isim alır. Ayrıca, toplumda kabul görmüş yörelerin özel böreklerinide unutmamak gerekir. Örneğin; Kıymalı klasik Sarıyer böreği, Adapazarı böreği, peynirli çarşaf böreği, ıspanaklı kol böreği, peynirli su böreği gibi.

Börek çeşitleri özel börek hamurundan, hazır yufkadan ve yağlı "milföy" hamurundan yapılır. Börek hamurunun açılması merdane, oklava kullanılarak yapıldığı gibi elle şekil verilerekte açılabilir. Bu şekilde açılan börek hamuruna ve bu hamuradan yapılan börek çeşitlerinede serpme börek adı verilir.

Su böreği her türlü iç kullanılarak yapılabilir. Su böreği hamuru özeldir ve yufkası haşlandıktan sonra kullanılır. Börekler yapılırken verilen şekillere göre de isimlendirilir. Örneğin; Ispanaklı kol böreği, patatesli Sarıyer kol böreği gibi. Bazı börek çeşitleri fırında bazıları ise, yağ içerisinde kızartılır.