et marinesi




Sert etlerin yumuşatılması için yapılan işleme, etin terbiyesi veya marine edilmesi diyoruz. Beyaz et, ya da kırmızı et istenirse marine edilebilir. Bu tamamen kişinin damak zevki ile ilgili bir konu. Elinizde bulunan et, ızgara ve tava yapmak için yumuşak ise; marine ederek eti çürütme ihtimaliniz yüksektir. Bu nedenle yumuşak etleri marine etmekten kaçınmalı veya kaçınamıyorsanız eğer, etleri marine sosu içerisinde çok az bekletmelisiniz.

Kırmızı etlerin marinesi için, sonuç alıcı iki yöntem vardır. Bunlardan biri ayçiçek yağı, yoğurt, salça ve çeşitli baharatların katkısı ile yapılan marine sosu; diğeri ayçiçek yağı, süt ve çeşitli baharatların katkısıyle hazırlanan marine sosudur. Bu soslarda kullanılan baharatlar ise, soğan suyu, sarımsak, karabiber, pul biber ve tuzdur. İstenirse, baharat çeşitleri artırılabilir. Etlerin bu sos içerisinde bekletilme süresi 3 saat ila 24 saat arasında olabilir.